Arbete vid hand

Arbete vid hand & longering
För att lära hästen att bromsa upp sin egen rörelse att använda sina ryggmuskler för att om vandla kraften från bakbenen in i vertikal(uppåt) kraft utan att vi ryttare sitter på navet av balanskontrollen är ett otroligt effektivt och stärkande sätt för hästen att träna.
Du som ”ryttare” går vid sidan av, lägger din arm varsamt på hästens rygg, håller tyglarna i en hand och guidar hästen till att hantera sin kropp, koordination och balans.
Vid ryggproblem är arbetet vid hand ett otroligt effektivt arbetssätt för att dels stärka hästens muskulatur utan ryttare på det utsatta området, men det ger även hästen en start till en omskolning för att hantera och lära sig att balansera och koordinera sin egen kropp – balanskontroll!
Ryggmuskelns funktion är att distribuera kraften som kommer från bakbenen till kraft framåt och uppå, horisontell och vertikal kraft, och att motstå Gravitationens dragkraft nedåt och rörelseenergin framåt.

§

Detta kräver en otroligt komplex och finjusterad koordination av hästen och minsta snedhet eller muskelobalans gör att detta system rubbas.
När ryggen har en muskelobalans eller snedhet har den inte samma möjlighet att omvandla och motstå alla de krafter som kroppen utsätts för.
Därför använder jag mig mycket av arbetet vid hand.
Det ger hästen friheten att själv balansera och koordinera sin rygg och behöver samtidigt inte förhålla sig till oss som ryttare, som sitter på navet där krafterna ska distribueras och omvandlas.
Hästar är inte konstruerade för att vi ska sitta på deras ryggare, ryggen är navet där alla krafter ska distribueras och omvandlas till framåt och uppåt kraft därför kan träning som innefattar att vi inte sitter i sadeln hjälpa dem att först lära sig sin egen kropp att hantera tyngdlagarna och rörelseenergiernas krafter för att vara väl förberedda när vi sätter oss i sadeln.
Såfort vi sitter upp krävs det att vi förhåller oss så neutralt som möjligt i förhållande till hästen, det vill säga att vi stör hästen så lite som möjligt.
Hjälper den att stabilisera sin kropp och guidar hästen
till en jämnare belastning av alla fyra benen.

§

Longering och vid hand arbete används båda som en del av rehabilitering och utbildning av hästens koordination och balanskontroll och muskeluppbyggnad.
I samband rehabilitering och omskolning är muskeluppbyggnaden en viktig del av arbetet för att hästen ska kunna orka stabilisera och balansera sig.
Det handlar både i ridning och arbete vid hand om att förbereda hästen fysiskt och psykiskt för de utmaning de ställs inför.

RSS
Follow by Email
Instagram