Den Neutrala sitsen
Neutral sits är där ryttaren kan placera sig i linje med hela sin kropp i förhållande till gravitationen, rörelseenergin och kan stabilisera de krafter bakåt, framåt och sidledes och/eller transversala krafter
som ryttarens säte utsätts för i hästens rörelse.
För att uppnå detta behöver ryttaren vinkla fram ASIS som är kanten av höftkammen (spina iliaca anterior/posterior superior).
Den neutrala sitsen är vital för att kunna uppnå en harmonisk tensegritet/nyansering av ryttarens kropp och därmed möjliggöra en nyanserad dialog med hästen.
På grund av att vi som ryttare sitter mitt i navet av hästens kraftöverföring är det av största vikt att vi finner vår egen neutrala balans
så att vi minimerar vår påverkan, maximerar vår inverkan.
Varje ryttare behöver hitta sin egen balans, genom att hitta rätt muskeltonus i gluteus, psoas, lårbenets muskultur (insida lår), transversal spinalis(muskelgrupp i ryggraden som står för rotation och sträckning(extension)), magmuskulaturen, nacke- och bröstkorgens muskulatur, samt vaden.
Med en nyansering av muskeltonus anpassad till häst och ryttare tillåter det ryttaren att hitta sin egen neutrala balans, detta möjliggörs genom placeringen av framsidan av axeln, mitten av ryggen, sittbenen och stigbyglarna i en vertikal linje.
Först då kan ryttaren intonera till hästens raffinerade och mångfacetterade muskelsystem.
Att utbilda, utveckla och koordinera hästens fulla och hållbara atletiska fysiska och psykiska förmåga och prestation är den verkliga konsten och den högsta vinsten som kan vinnas tillsammans med hästen.
Genom respekt för hästens intelligens, tensegritet/nyansering av muskeltonus, elastic energy (energilagringsystemet), kraftöverföring, ”closed kinematic chain”(rörelse och stabilitet) kan vi utveckla oss till en ny modern uppgraderad ridkonst.
Detta görs varken genom dominans eller tvång utan med en djupgående förståelse och kunskap om hästen, deras biomekaniska funktion, deras mentala processer, fysiska lagarna och en känsla för att vilja utveckla sin egen dialog och kommunikation med dessa fantastiska djur.
Det är ridkonst!”
(JL Cornille – Science of motion)
Kontakten till bettet
”Rida med tensegritet.
Allt handlar om kraft, kraft och rörelse som rör sig genom kroppen
Den kraften och rörelsen som hästen skapar rör sig genom din kropp och påverkar hur din kropp rör sig i sadeln. Hur du nyanserar din muskeltonus kommer att påverka hur kroppen sedan transporteras och hanteras i dig.
Handen kommer ge dig information om vad hästen gör och inte gör. Därför kommer kontakten till munnen att variera, mer tyngd mindre tyngd i tygeln i tygeln, ryttaren kommer känna honom olika genom höger och vänster tygel,
allt det är information.
Handens info är fantastisk, på grund av att effekten av alla ”fel” hästen gör i ryggen (i koordination) multiplicerat(mångdubblas) med längden på halsen och ger sig i uttryck i det som känns i ryttarens hand.
Därför är handen och fingrarna i ryttarens hand en viktig indikator på vad som händer i hästens rygg.
Så ryttaren behöver hålla fingrarna mjuka, underarmen mjuk, men handen släpper inte kontakten till munnen.
Den elastiska delen av tygel”systemet” är bettet, tygeln, fingrarna, underarmen armbågen , överarmen och skulderbladet.
Lösa/löst hängande/glappande tygel är inte behagligt, även om balansen kommer resultera i lösa tyglar så innan hästen kontrollerar sin balans behöver du handen och kontakten som vägvisare för att kunna känna var problemet uppstår i balanskontrollen i ryggen.
Om hästen låser vänster sida av ryggmuskeln kommer du känna det i handen, om hästen tappar balansen så kommer du självklart känna det i handen,
Så handen ger ovärdelig information om status, som sensorer som känner men kan inte självt kan lösa problemet. Problemet sitter i hur hästen kontrollerar balansen och överföringen av kraft genom ryggen.
Vad handen känner genom tygeln är bettet som ligger på tungan i hästens mun.”
(Jean Luc Cornille Januari 2019)
https://www.researchgate.net/publication/256196463_Closed_kinematic_chain_mechanisms_comprise_the_fundamental_mechanics_of_biologic_movement_and_stability