Dans i balans

När vädret bjuder upp till vals blir det piruetter öppnor o slutor i både 4takt, 2 takt och 3 takt😉😅🐎💃
Jag har valt medvetet att inte rida ut på Lilleman så mycket tidigare eftersom jag inte känt att min storlek(långa hävarm o tidigare tyngd i förhållande etill hans storlek) har motsvarat den grad av balanskontroll som han behövt för att bära mig över stock och sten, uppför o nedför.
Jag har istället valt att gå vid sidan i skogen o på vägarna
Under tiden har vi på flack mark tränat på mothållande kraft, att han ska kunna bära upp sig själv, omvandla o hantera den kraft som går genom hans kropp, skapa mobilitet för rörelse där det behövs och stabilitet där det har behövts, och genom bättre koordination möjliggörs även för energilagringsystemets funktion, fjädringen genom kroppen och framdelens fjädring som ju står för ca 57% av uppåtkraften i hästens kropp.
För att den ska vara möjlig måste de lära sig att hantera naturlagarna krafterna både framåt och uppåt, åt sidorna mm det vill säga balanskontroll. Flack mark därför att det är först då de har möjligheten att helt hålla fokus på fjädringen och balanskontrollen. Den naturliga kadensen, den optimala frekvensen där hela kroppen samverkar, laddar o frigör energi i form av rekyl som i praktiken är det vi ser när benet lyfts o svingar framåt störs om de måste lyfta benet mer än den energin o rekylen medger i det givna ögonblicket i kroppen.
När en häst är mer balansera, musklad o koordinerad för uppgiften så löser den även dessa utmaningar men i början av dess utbildning är det värt att hålla I åtanke.
Häromdagen tog jag så beslutet att prova o se hur Lilleman skulle klara av mig på ryggen i skogen genom vår fantastiska natur.
Det va en annan häst(ponny), han kändes mer som en häst! Basen av halsen o manken uppe o stabil i sin rotation, jämna steg med en känsla av att han bar sig under mina händer som kunde vila på hans manke. Han kunde hoppa till, tveka o sedan ta för sig allt utan att snubbla utan känslan av att jag var tvungen att styra upp oss utan att han klarade upp utmaningarna själv!
I uppför höll han sitt lyft sin ståtliga hals lång o stabil trots att påskjutet ökade, och i nedför kunde han hålla jämna skrittsteg med en hög bas av nacken lätt kontakt till bettet, tidigare har han rusat/travat nedför i en på sniskan trav istället för att hålla emot all den kraft riktas mot framdelen.  Kroppen o knoppen har således börjat bli så funktionell att han klarar alla utmaningar i skogen med mig på ryggen!

Vår resa fortsätter mot bland annat mer uttryck i gångarterna, högre balanskontroll mer rekyl, en stadigare och bärigare galopp..
Just nu är tanken fri, finns inga spärrar det är bara hans mankmått som säger att han är Ponny (änsålänge)😎🦄🥰

RSS
Follow by Email
Instagram